Sledování výskytu mykotoxinů v obilovinách při pěstování různými technologiemi
Autor: | Milena Zachariášová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc., Ing. Monika Gocieková |
Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity některých mikroskopických vláknitých hub. Mohou způsobovat onemocnění souhrnně nazývaná mykotoxikózy a jsou také častou příčinou vysokých ekonomických ztrát v zemědělství. Zájmem výzkumných pracovišť je objasnění vlivu klimatických a technologických podmínek na napadení obilovin mikroskopickými vláknitými houbami rodu Fusarium a následné produkci mykotoxinů.
Ve spolupráci se Zemědělským výzkumným ústavem Kroměříž (ZVÚ) byla realizována studie zaměřená na zhodnocení vlivů různých technologií pěstování (orba, podmítka, předplodina aj.) na obsah fusariových mykotoxinů v obilovinách. Vzorky obilovin byly analyzovány nově vyvinutou a validovanou metodou LC-MS/MS (extrakce směsí acetonitril:voda, přečištění extraktu na SPE kolonách MycoSep 226, kvantifikace pomocí LC-MS/MS). Pro ověření správnosti metody byly vybrané vzorky také analyzovány akreditovanou metodou KM 25 validovanou na Ústavu chemie a analýzy potravin (extrakce směsí acetonitril:voda, přečištění extraktu na SPE kolonách MycoSep 225, derivatizace trifluoracetanhydridem, kvantifikace pomocí GC/ECD).