Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2005

Sledování výskytu mykotoxinů v obilovinách při pěstování různými technologiemi

Autor: Milena Zachariášová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc., Ing. Monika Gocieková

Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity některých mikroskopických vláknitých hub. Mohou způsobovat onemocnění souhrnně nazývaná mykotoxikózy a jsou také častou příčinou vysokých ekonomických ztrát v zemědělství. Zájmem výzkumných pracovišť je objasnění vlivu klimatických a technologických podmínek na napadení obilovin mikroskopickými vláknitými houbami rodu Fusarium a následné produkci mykotoxinů.
Ve spolupráci se Zemědělským výzkumným ústavem Kroměříž (ZVÚ) byla realizována studie zaměřená na zhodnocení vlivů různých technologií pěstování (orba, podmítka, předplodina aj.) na obsah fusariových mykotoxinů v obilovinách. Vzorky obilovin byly analyzovány nově vyvinutou a validovanou metodou LC-MS/MS (extrakce směsí acetonitril:voda, přečištění extraktu na SPE kolonách MycoSep 226, kvantifikace pomocí LC-MS/MS). Pro ověření správnosti metody byly vybrané vzorky také analyzovány akreditovanou metodou KM 25 validovanou na Ústavu chemie a analýzy potravin (extrakce směsí acetonitril:voda, přečištění extraktu na SPE kolonách MycoSep 225, derivatizace trifluoracetanhydridem, kvantifikace pomocí GC/ECD).

Aktualizováno: 27.8.2015 12:50, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi