Využití techniky SPME ke srovnávacím analýzám olivového oleje
Autor: | Jitka Slovanová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Kateřina Holadová, Ing. Eva Klimánková |
Cílem práce bylo srovnání profilu aromatických látek v několika druzích panenského olivového oleje a zjištění případných rozdílů. Typické aroma olivových olejů tvoří více jak 70 sloučenin, mezi které patří zejména produkty oxidativní degradace nenasycených mastných kyselin jako jsou aldehydy, například hexanal, nonanal, 1-hexanol nebo 2,4, decadienal. Dále se na aroma podílí alifatické a aromatické uhlovodíky, alkoholy, ketony, ethery a estery.
Pro účely srovnávacích analýz byla optimalizována analytická technika mikroextrakce na tuhou fázi (SPME). Použito bylo vlákno se stacionární fází PDMS-DVB-CX. Jako instrumentální koncovka byla použita plynová chromatografie s hmotnostně spektrofotometrickou detekcí (GC/MS). V průběhu vývoje metody byla optimalizována řada parametrů ovlivňujících sorpci analytů-výběr stacionární fáze SPME vlákna, teplota, doba inkubace a sorpce.
Celkem bylo dodáno 316 vzorků olivového oleje pocházejících z devíti odrůd oliv. Nejvýznamnější rozdíly v obsahu složek mezi dodanými vzorky byly zejména v obsahu hexanalu, 3-karenu, 2-hexen-1-olu, kys. octové a farnesenu.