Výskyt fusarivých mykotoxinů v ekologicky a konvenčně pěstované pšenici
Autor: | Kamila Kalachová |
Ročník: | 4. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Jana Kohoutková Ph.D., Ing. Kateřina Lancová |
V posledních letech je kladen důraz na snižování zátěže životního prostředí, ke kterému patří mimo jiné produkce ekologicky pěstovaných zemědělských plodin. Otázkou zůstává vliv technologie pěstování na mykotoxikologickou kvalitu těchto produktů vzhledem k vyššímu riziku jejich napadení mikromycety. V průběhu tří let (2004 - 2006) bylo na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) vyšetřeno celkem 108 vzorků pšenice na obsah fusariových mykotoxinů pomocí metody LCMS/ MS. Pšenice byly pěstovány ekologickým a konvenčním způsobem, přičemž v konvenční technologii byly aplikovány tři odlišné intenzity pěstování (použití hnojiv, fungicidních přípravků). Výsledky předkládané studie prokázaly nižší nálezy nejvýznamnějšího fusariového mykotoxinu deoxynivalenolu v ekologicky pěstované pšenici ve srovnání s konvenčními vzorky.