Stanovení toxických pesticidů s nízkými MRL v potravinách rostlinného původu metodou GC/MS
Autor: | Markéta Hakenová |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Tichá |
Pesticidy tvoří významnou složku agrochemikálií, které se používají k ochraně zemědělských plodin. I při dodržení zásad správné zemědělské praxe (z anglického „Good Agriculture Practise“, GAP) může chronická dietární expozice jejich reziduím představovat pro konzumenty zdravotní riziko a to i v případě, kdy nejsou překročeny hodnoty hygienických limitů (z anglického „Maximum Residue Limit“, MRL) daných legislativou. Nejohroženější skupinou lidské populace jsou kojenci a malé děti, proto byl pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a obilné a ostatní kojenecké příkrmy ustanoven nízký legislativní limit 0,01 mg/kg (Vyhláška č. 54/2004 Sb.). Tento hygienický limit je přesto „nevyhovující“ pro skupinu tzv. vysoce nebezpečných pesticidů a jejich metabolitů uvedených ve směrnici Commission Directive 2003/13/EC, pro něž byly ustanoveny zvlášť nízké individuální hodnoty MRL a pro některé byla dokonce zavedena zásada zákazu použití při výrobě zemědělských produktů určených pro obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti.
Předkládaná studie se zabývá validací analytického postupu stanovení reziduí těchto látek. Byly testovány dva typy matric s významně odlišným obsahem vody - jablka a mouka. V rámci studie byly určeny následující pracovní charakteristiky metody: (i) správnost, (ii) opakovatelnost, (iii) linearita metody a (iv) mez detekce (LOD) a mez stanovitelnosti (LOQ).