Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2006

Olfaktometrické hodnocení geosminu ve vodě

Autor: Barbora Boháčková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Zdeňka Panovská

Voda je základní živina, která je velmi často diskutována z hlediska senzorické analýzy. V lednu 2005 byla vydána nová norma – Metody orientační senzorické analýzy. Norma zdůrazňuje, že pracovníci provádějící orientační senzorickou analýzu se musí pravidelně účastnit senzorických zkoušek. Organoleptické vlastnosti pitné vody ovlivňuje koncentrace látek přírodně se vyskytujících v čisté vodě, pocházejících z průmyslu nebo vznikajících při úpravě vody. Geosmin je organická sloučenina, která je charakteristická výrazným zemitým pachem i v nízkých koncentracích a jeho obsah v pitné vodě (následně i v jiných nápojích) způsobuje nepříjemný pach. Tento fakt byl impulsem pro zkoumání senzorických vlastností organické látky geosminu. Lidský nos je na tuto látku velmi citlivý a proto vhodný na senzorické studie. S použitím metod senzorické analýzy byl určován práh detekce a práh rozpoznání této sloučeniny. Na VŠCHT byl testován panel hodnotitelů skládající se z 200 osob, převážně studentů. V práci byly sledovány i parametry, které mohou ovlivnit vnímání pachu, například teplota vzorku, způsob podávání vzorku, pohlaví hodnotitele.

Aktualizováno: 26.8.2015 13:08, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi