Olfaktometrické hodnocení geosminu ve vodě
Autor: | Barbora Boháčková |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Zdeňka Panovská |
Voda je základní živina, která je velmi často diskutována z hlediska senzorické analýzy. V lednu 2005 byla vydána nová norma – Metody orientační senzorické analýzy. Norma zdůrazňuje, že pracovníci provádějící orientační senzorickou analýzu se musí pravidelně účastnit senzorických zkoušek. Organoleptické vlastnosti pitné vody ovlivňuje koncentrace látek přírodně se vyskytujících v čisté vodě, pocházejících z průmyslu nebo vznikajících při úpravě vody. Geosmin je organická sloučenina, která je charakteristická výrazným zemitým pachem i v nízkých koncentracích a jeho obsah v pitné vodě (následně i v jiných nápojích) způsobuje nepříjemný pach. Tento fakt byl impulsem pro zkoumání senzorických vlastností organické látky geosminu. Lidský nos je na tuto látku velmi citlivý a proto vhodný na senzorické studie. S použitím metod senzorické analýzy byl určován práh detekce a práh rozpoznání této sloučeniny. Na VŠCHT byl testován panel hodnotitelů skládající se z 200 osob, převážně studentů. V práci byly sledovány i parametry, které mohou ovlivnit vnímání pachu, například teplota vzorku, způsob podávání vzorku, pohlaví hodnotitele.