Stanovení flavonoidů chmele v pivě a potravinových doplňcích
Autor: | Mája Štědrá |
Ročník: | 5. |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Doc. Dr. Ing. Jan Poustka |
Chmelové flavonoidní látky jsou pro své estrogenní účinky v současné době předmětem širokého vědeckého zájmu. Jejich hormonální působení může být využito např. při prevenci problémů, které u žen navozuje menopauza. K těmto účelům jsou na trhu přípravky (tablety) obsahující např. 8-prenylnaringenin nebo tzv. piva pro ženy s navýšeným obsahem flavonoidních látek. Vzhledem k charakteru flavonoidních látek lze pro jejich analýzu využít vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii na reverzní fázi ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS), což umožňuje stanovení cílových analytů vedle makrosložek matrice bez časově náročného přečišťování vzorků. Vybrané látky byly analyzovány v jednotlivých frakcích výroby piva a ve vybraných potravinových doplňcích.