Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007

Validace LC-MS/MS metody pro stanovení fumonisinových mykotoxinů a její aplikace při monitoringu cereálních výrobků

Autor: Lenka Štočková
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Milena Zachariášová

Fumonisiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub produkované především druhy Fusarium moniliformis a Fusarium proliferatum. Nacházejí se zejména v kukuřici a kukuřičných produktech. Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) byly klasifikovány jako pravděpodobné lidské karcinogeny (třída 2B). V souvislosti s potřebou sledování výskytu těchto nebezpečných potravních kontaminantů byla vyvinuta vysoce citlivá LC-MS/MS metoda. Izolace analytů je zde realizována metodou QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) využívající dispersní extrakce na tuhou fázi, která je dobře známá zvláště v oblasti analýzy pesticidů. Pro fumonisiny B1 a B2 vstoupily 1. října v platnost hygienické limity pro vybrané komodity (nařízení EC 1881/2006, jež doplňuje nařízení EC 466/2001). V souvislosti s tím byl realizován monitoring výskytu těchto látek ve výrobcích české maloobchodní sítě a jejich obsah porovnán s hygienickými limity.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:12, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi