Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2007

Stanovení captanu a jeho degradačního produktu (1, 2, 3, 6-tetrahydroftalimidu) v jablkách

Autor: Pavlína Hurdová
Ročník: 5.
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Kohoutková, Ph.D., Ing. Markéta Hakenová

Captan je velmi často používaný fungicid, například v ovocnářství. Pro jeho stanovení se obvykle užívá metoda plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS), ale vzhledem k tomu, že se jedná o relativně nestabilní látku, je poněkud obtížné ji stanovit. Jednou z možností řešení tohoto problému je stanovení captanu prostřednictvím jeho degradačního produktu 1,2,3,6-tetrahydroftalimidu, který je ve srovnání s mateřskou látkou dostatečně stabilní. Na ústavu chemie a analýzy potravin byla proto vyvinuta a zvalidována metoda určená právě pro stanovení captanu a jeho degradačního produktu 1,2,3,6-tetrahydroftalimidu. Touto metodou byly zanalyzovány vybrané vzorky jablek, na které byl aplikován postřik, jehož účinnou složkou byl právě captan. Výsledky získané touto metodou byly následně srovnány s nálezy získanými multireziduální metodou běžně užívanou pro stanovení širokého spektra pesticidů, mezi nimi i captanu.

Aktualizováno: 25.8.2015 21:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi