Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Kovová chuť a její senzorické hodnocení

Autor: Bc. Jana Řeřichová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Alena Váchová, Ph.D.

Chuť je pro člověka velmi důležitá. Je vnímána v celé ústní dutině, kromě jazyka také v zadní části měkkého patra, na jazylce a v horní části hltanu. Zatím existuje pět základních chutí, a to sladká, hořká, kyselá, slaná a umami. Mezi další chutě lze zařadit trpkou, svíravou, kovovou a další. Vnímání kovové chuti se od ostatních liší tím, že jde o počitek čichověchuťový. Vyskytuje se v mnoha potravinách (např. oleje, obilné a mlékárenské produkty, pivo), kam se dostává z obalů a výrobních zařízení jako nežádoucí kontaminace. Může být přítomna také v chuti některých sladidel např. acesulfam K. Jako standard pro hodnocení kovové chuti se obvykle používá FeSO4.7H2O. Při nízkých koncentracích mají jeho soli kovovou, svíravou nebo sladkou chuť, ve vyšších pak hořkou a trpkou. Cílem této práce bylo zjistit citlivost hodnotitelů ke kovové chuti. Hodnocení prováděli dvě skupiny hodnotitelů (45 zaškolených (studenti) a 266 nezaškolených). Jejich úkolem bylo v párové a trojúhelníkové zkoušce správně rozpoznat vzorky mající kovovou chuť. Hodnotitelé byli rovněž požádáni, aby testované vzorky slovně popsali. Výsledky ukazují na rozdílnou citlivost hodnotitelů na kovovou chuť. Většina hodnotitelů byla schopna rozpoznat koncentraci 0,002 g/l FeSO4.7H2O.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:56, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi