Vliv technologického zpracování na obsah patulinu a residuí pesticidů v jablkách
Autor: | Adéla Marešová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Jana Urbanová |
Kojenci a malé děti jsou vzhledem k podstatně vyššímu příjmu potravy na jednotku tělesné hmotnosti a nekompletně vyvinutým detoxikačním mechanismům nejcitlivější skupinou populace pokud jde o dietární expozici kontaminantům v potravinách. Z toho důvodu byly ve výrobcích určených pro jejich výživu stanoveny nízké maximální limity residuí pesticidů (Commission Regulation Directive 2003/13/EC) i některých mykotoxinů (Commission Regulation Directive 1881/2006/EC). Pro většinu pesticidů existuje jednotný limit 0,010 mg/kg. Obdobný limit, 0,010 mg/kg, platí i pro patulin, který je nejčastěji se vyskytujícím mykotoxinem v jablkách.
Předkládaná práce se zabývá sledováním změn v obsahu patulinu a residuí pesticidů v jablkách za vybraných podmínek simulujících výrobu dětské výživy. Jablka byla podrobena tepelným úpravám: (i) rozvaření při teplotě 90°C po dobu 10 minut a (ii) vaření při teplotě 90°C s přídavkem kyseliny askorbové a kyseliny citronové po dobu 40 minut. Pro stanovení residuí pesticidů i patulinu byla použita technika kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Pokles reziduí během tepelné úpravy byl zaznamenán pro řadu sledovanýchškodlivin.