Hladina fusariových mykotoxinů v ječmenech s různým charakterem škrobu
Autor: | Veronika Krtková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Alexandra Malachová |
Při výrobě nutričně a senzoricky hodnotných a hygienicko-toxikologicky nezávadných potravin je nutné vycházet z vhodných vstupních surovin. Ječmen, hlavní surovina při výrobě piva, je velmi často kontaminován mykotoxiny, ty mohou představovat při vyšších obsazích značné zdravotní riziko, ale také problémy v pivovarské technologii. Fusariové mykotoxiny jsou sekundární metabolity mikromycet rodu Fusarium. Nejčastěji se vyskytujícím mykotoxinem obilovin je deoxynivalenol (DON), který je považován za marker mykotoxinové kontaminace. V současné době řada publikací pojednává o „maskovaných mykotoxinech“, z nichž se dnes díky dostupnosti analytického standardu rutinně stanovuje deoxynivalenol-3-glukosid (D3G). Konjugáty mykotoxinů vznikají detoxifikačními procesy v rostlinách, D3G konkrétně-glukosylací.
Dvouletá studie (2007-2008) byla zaměřena sledování obsahu DON a D3G ve vzorcích ječmene jarního s pluchatým a bezpluchatým zrnem s různým zastoupením amylózy a amylopektinu ve škrobu dodané Zemědělským výzkumným ústavem Kroměříž (ZVÚ).