Srovnání kontaminace produktů konvenčního a organického zemědělství mykotoxiny
Autor: | Zbyněk Džuman |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ing. Alexandra Malachová |
Ekologické zemědělství se v současné době těší značnému rozmachu nejen z důvodu menší zátěže životního prostředí, ale, a to především, ekologicky pěstované produkty jsou veřejností vnímány jako zcela zdravotně nezávadné – „prosté“ cizorodých chemických látek. Na straně druhé je nutné zdůraznit, že „chemicky neošetřené“ plodiny mohou být méně odolné vůči napadení mikroskopickými vláknitými houbami a následně kontaminovány sekundárními metabolity mikromycet rodu Fusarium - mykotoxiny. V předkládané studii byla sledována kontaminace fusariovými mykotoxiny u vybraných odrůd „pekařských“ pšenic z různých jakostních tříd pěstovaných konvenčním i ekologickým přístupem. Dále byl sledován vliv fungicidních přípravků Prosaro a Fandango na mykotoxinovou kontaminaci. Vzorky pšenic byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS).