Sledování obsahu rutinu v pohance
Autor: | Hana Novotná |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
Rutin je sloučenina patřící mezi flavonoidní glykosidy. Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související schopnost zhášet volné radikály. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu v dietě na našem území patří pohanka, o kterou se v poslední době prudce zvyšuje zájem.
Cílem této práce bylo vyvinout, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení rutinu v rostlinných matricích. Následně byl porovnán obsah rutinu v pohance a výrobcích z pohanky. Také byl zkoumán vliv kulinářských úprav na změnu obsahu rutinu. Rutin se ze vzorku extrahuje vodným roztokem methanolu a jako analytická koncovka se využívá metoda HPLC s UV detekcí.