Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorcích čaje

Autor: Ivan Bartoň
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Konzultant: Ing. Lucie Drábová

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) patří do skupiny organických kontaminantů životního prostředí i potravin. Tyto látky vykazující karcinogenní a mutagenní účinky, jsou legislativně kontrolovány v řadě potravin. V případě potravinových doplňků a čajů však prozatím nejsou stanoveny legislativní limity, přesto bylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučeno sledovat obsah PAU v těchto produktech vzhledem k již publikovaným vysokým nálezům.
Cílem prezentované práce bylo optimalizovat analytickou metodu pro stanovení 15+1 EU PAU v čaji. Pro přípravu vzorku byla zvolena ethylacetátová extrakce s následným přečištěním extraktu pomocí speciálních SPE kolonek MIP (molecularly imprinted polymers) a kvantifikací na GC/MS. Výtěžnost optimalizované analytické metody byla v rozmezí 60 a 75 % a opakovatelnost, vyjádřená jako RSD, je 3 – 7%. Účinnost přečištění na MIP kolonkách byla porovnána s přečištěním na gelové permeační chromatografii následovaném SPE (silikagel) pomocí analytické koncovky GC?GC TOFMS.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:31, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi