Stanovení mykotoxinů v dětské výživě
Autor: | Ivana Sosnovcová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Konzultant: | Ing. Marta Kostelanská |
Mykotoxiny patří mezi toxické přírodní kontaminanty, které mohou být snadno detekovány v různých typech plodin, potravin a krmiv. Mezi celosvětově nejsledovanější mykotoxiny patří aflatoxiny, fumonisiny, trichotheceny, ochratoxin A, patulin a zearalenon. Vědecké studie potvrzují, že kojenci a děti jsou mnohem náchylnější k toxickým účinkům mykotoxinů než dospělá populace. V Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 jsou uvedeny relativně přísné hygienické limity některých mykotoxinů, které se vztahují právě na uvedenou skupinu konzumentů. Obecným trendem v oblasti analýzy mykotoxinů je vývoj citlivých multi-reziduálních metod, které jsou dále používány k monitoringu těchto látek v potravinách.
Cílem této práce bylo vyvinout rychlou a dostatečně citlivou multi-mykotoxinovou analytickou metodu založenou na principu HPLC-MS/MS systému, která bude vhodná ke stanovení spektra mykotoxinů v dětské výživě s cereálním základem. Pro tento účel stanovení byl optimalizován jak postup přípravy a přečištění vzorků, tak i metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní detekcí. Pro separaci a detekci analytů byl použit přístroj QTRAP® 5500 (Applied Biosystems).