Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Stanovení obsahu rezistentního škrobu v mlýnských obilných výrobcích

Autor: Bc. Martina Bouzová
Ročník: B3
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Dobromila Leitnerová, prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Česká republika je na předních místech ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku a předpokládá se spojitost výskytu tohoto druhu rakoviny se špatnými stravovacími návyky. Jako prevence tohoto onemocnění se jeví konzumace vlákniny, která se stále v České republice pohybuje pod doporučenými hodnotami. Tento nedostatečný příjem by bylo možné zvýšit příjmem rezistentního škrobu. Za rezistentní škroby jsou považovány frakce, štěpné produkty a modifikace přirozených škrobů, které nejsou tráveny v tenkém střevě člověka a přecházejí do tlustého střeva, kde jsou částečně fermentovány zde přítomnou mikroflórou Tato práce se zabývala stanovením množství rezistentního škrobu v mlýnských obilných výrobcích pomocí enzymového setu firmy Megazyme International Ltd. Mlýnskými obilnými výrobky se rozumí podle vyhlášky č. 333/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů výrobky získané zpracováním obilí, pohanky a rýže vícestupňovým mlýnským postupem. Mlýnské obilné výrobky obsahovaly až na výjimky relativně nízké obsahy rezistentního škrobu. Tyto nízké hodnoty jsou však kompenzovány vysokou spotřebou, například obsah rezistentního škrobu v pšeničné mouce byl 0,35 % a roční spotřeba na osobu v roce 2008 činila 90,2 kg.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:28, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi