Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Perfluorované sloučeniny v potravinových matricích

Autor: Bc. Eva Tilgová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Dr. Ing. Jan Poustka
Konzultant: Ing. Petra Hrádková

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ohlásil v roce 2008 potřebu sledovat perfluorované sloučeniny, zejména PFOS a PFOA, v potravinách. Poslední výzvu ke studiu PFC, zejména v potravinách živočišného původu, vydala Evropská komise v březnu 2010 pro lepší zhodnocení expozice člověka.
Výskyt 25 perfluorovaných sloučenin byl sledován v rybích konzervách, rybách z farem a potravinách v rámci projektů EMERCON a PERFOOD. K extrakci byly použity dvě různé metody – (i) metoda založena na použití aktivního uhlí k přečištění hrubého extraktu byla aplikována na vzorky rybích produktů a ryb (játra, gonády, svalovina), (ii) extrakce odvozena od QUECHERS metody byla použita pro extrakci potravinových vzorků. Cílové analyty byly separovány použitím UPLC Acquity (Waters, USA) a detekovány pomocí hmotnostního spektrometru Qtrap 5500 (AB SCIEX, USA). Suma obsahů PFC v rybích produktech se pohybovala v rozmezí < LOQ – 19,64 µg/kg, u ryb < LOQ – 1,40 µg/kg pro svalovinu, < LOQ – 1,91 µg/kg pro gonády a < LOQ – 1,83 µg/kg vzorku pro játra. Dominantní nálezy PFC byly detekovány v játrech kapra. Ve vzorcích potravin (vedle vzorků mořských plodů a ryb) byly PFC také nalezeny ve vzorcích vepřových jater, vepřovém mase, vejcích od LOQ do 5 µg/kg vzorku.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:26, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi