Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) v různých typech čajů

Autor: Bc. Michala Kočkovská
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Lucie Drábová
Konzultant: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Čaj je spolu s vodou nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Řada studií popisuje jeho příznivé účinky na lidské zdraví, nicméně čajové lístky mohou obsahovat také řadu kontaminantů – kromě těžkých kovů nebo pesticidů také polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Vzhledem k již publikovaným vysokým nálezům PAU bylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučeno sledovat jejich hladiny také v těchto produktech. Z hlediska konzumenta je však mnohem důležitější informace o obsahu těchto kontaminantů v čajovém nálevu.
Prezentovaná práce se věnuje zhodnocení kontaminace 16 EU PAU v různých druzích čaje (čaje černé, zelené, bílé, Maté, ovocné a bylinné) dostupných v obchodní síti a nálevech z vybraných druhů čajů. Dále byl zjišťován vliv doby louhování a teploty vody na přechod PAU z čajových lístků do nálevu. Naměřené hodnoty pro sumy všech 16 sledovaných PAU v čajích se pohybovaly od 8,2 do 1345 µg/kg. V navazujících experimentech bylo zjištěno, že do nálevu přechází od 2 do 5% benzo[a]pyrenu v závislosti na druhu čaje.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:24, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi