Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) v různých typech čajů
Autor: | Bc. Michala Kočkovská |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Lucie Drábová |
Konzultant: | Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Čaj je spolu s vodou nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Řada studií popisuje jeho příznivé účinky na lidské zdraví, nicméně čajové lístky mohou obsahovat také řadu kontaminantů – kromě těžkých kovů nebo pesticidů také polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Vzhledem k již publikovaným vysokým nálezům PAU bylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučeno sledovat jejich hladiny také v těchto produktech. Z hlediska konzumenta je však mnohem důležitější informace o obsahu těchto kontaminantů v čajovém nálevu.
Prezentovaná práce se věnuje zhodnocení kontaminace 16 EU PAU v různých druzích čaje (čaje černé, zelené, bílé, Maté, ovocné a bylinné) dostupných v obchodní síti a nálevech z vybraných druhů čajů. Dále byl zjišťován vliv doby louhování a teploty vody na přechod PAU z čajových lístků do nálevu. Naměřené hodnoty pro sumy všech 16 sledovaných PAU v čajích se pohybovaly od 8,2 do 1345 µg/kg. V navazujících experimentech bylo zjištěno, že do nálevu přechází od 2 do 5% benzo[a]pyrenu v závislosti na druhu čaje.