Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Využití hmotnostní spektrometrie s desorpční ionizací k metabolomickému profilování semen máku setého (Papaver somniferum L.)

Autor: Bc. Veronika Havelková
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc.
Konzultant: Ing. Jana Zikmundová

Česká republika patří mezi nejvýznamnější producenty máku setého pro potravinářské účely. Pěstované odrůdy se liší nejen barvou semen (různé odstíny modré, bílá a okrová), ale i senzorickými vlastnostmi po zahřátí – bílé odrůdy máku po něm získávají typickou vůni připomínající oříšky způsobenou deriváty pyrazinu.
Metoda desorpční ionizace v otevřené atmosféře typu DART (přímá analýza v reálném čase) s hmotnostně spektrometrickou detekcí představuje rychlý a jednoduchý nástroj ke studiu celého spektra metabolitů. Použitý hmotnostní analyzátor TOF (analyzátor doby letu) s vysokým rozlišením navíc umožňuje i odhad složení obsažených látek z jejich přesné hmoty. V rámci této práce byly analyzovány vzorky máků různých barevných variant ze sklizní v roce 2006 a 2009. Část semen byla zahřáta, přičemž byl sledován i vliv případného předchozího pomletí. Tyto zahřáté vzorky pak byly porovnány s nezahřátou variantou. Pomletá semena byla extrahována vodou a 80% methanolem. Výsledné metabolomické profily vzorků, tj. hmotnostní spektra, byly porovnány statistickými metodami PCA (analýza hlavních komponent) a LDA (lineární diskriminační analýza).

Aktualizováno: 23.8.2015 15:49, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi