Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Obsah soli ve vybraných smažených potravinách a rizikovost těchto potravin ve vztahu k příjmu sodíku

Autor: Bc. Štěpán Czornyj
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D.

Nadměrný příjem soli (resp. sodíku) představuje rizikový faktor při vzniku a rozvoji kardiovaskulárních chorob. Smažené potraviny, zejména bramborové hranolky a lupínky (chipsy), se přitom vyznačují výraznou slanou chutí, a mohou tedy pravděpodobně být významným zdrojem sodíku. Proto bylo cílem této práce studium obsahu soli ve vybraných smažených potravinách na českém trhu. Pomocí atomové absorpční spektrometrie po mineralizaci na suché cestě bylo analyzováno několik vzorků chipsů a hranolků z běžné tržní sítě a provozoven stravovacích služeb. Na základě získaných výsledků a dostupných dat o konzumaci chipsů a hranolků v České republice byla následně diskutována rizikovost těchto potravin z hlediska nadměrného příjmu sodíku. Přitom bylo zjištěno, že průměrný příjem těchto potravin není ve vztahu k příjmu sodíku rizikový. Jak ale dostupné výsledky průzkumů naznačují, konzumace smažených potravin se může mezi jednotlivými lidmi i velmi výrazně lišit a pravidelní konzumenti smažených potravin jsou vystaveni významnému riziku souvisejícímu s nadměrným příjem sodíku, ale také dalším rizikům (vyšší příjem tuku a energie, nadměrný příjem látek vznikajících během smažení apod.).

Aktualizováno: 21.8.2015 23:02, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi