Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Výskyt organohalogenovaných kontaminantů v rybách a mořských plodech z české obchodní sítě

Autor: Bc. Andrea Švarcová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., Ing. Darina Lanková

Ryby jsou bohatým zdrojem látek prospěšných pro lidský organismus. Na druhou stranu mohou obsahovat významné koncentrace organohalogenovaných kontaminantů s potenciálním negativním efektem na lidský organismus. Cílem studie bylo analyzovat 11 látek ze skupiny bromovaných retardérů hoření (BFR) a 19 zástupců perfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) ve vzorcích mořských ryb (n=20) a mořských plodů (n=4) zakoupených v české obchodní síti. Ke stanovení těchto kontaminantů jsme využili acetonitrilovou extrakci, kdy po vysolení analytů do organické vrstvy následovalo její přečištění disperzní extrakcí na tuhou fázi (d-SPE). Získaný extrakt byl analyzován pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC–MS/MS). Výtěžnosti validované metody byly v rozmezí 82–122 % s opakovatelností do 22 % a limity kvantifikace v rozmezí 0,05–0,6 ng/g. Ze všech vzorků (n=24) byly pouze 4 mořské ryby bez výskytu BFR a PFAS. Nejvíce byly mořské ryby a plody kontaminovány látkami ze skupiny PFAS. Mezi nejčastěji detekované látky (ve více než 64% vzorků) patřily PFUdA (medián 0,07 ng/g), PFTrDA (0,05 ng/g) a L-PFOS (0,02 ng/g). Mezi nejkontaminovanější vzorky patřil mořský koktejl ~ krevety > aljašská treska.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:43, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi