Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Stanovení reziduí pesticidů a polycyklických aromatických uhlovodíků v čaji

Autor: Martina Mezlíková
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Lucie Drábová, Ph.D.

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě, jak pro svoji chuť, tak i pro své potenciální zdravotně prospěšné účinky. Čajové lístky ale mohou obsahovat různé kontaminanty, jako například pesticidy či polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) které mohou představovat zdravotní riziko pro spotřebitele. Z tohoto důvodu je tedy nutno mít rychlou a přesnou metodu pro izolaci a následnou detekci těchto látek.
Cílem této práce bylo optimalizovat izolační metodu pro současné stanovení pesticidů a 15+1 EU PAU v čaji a dále tuto metodu využít pro vyšetření souboru 40 čajů z obchodní sítě ČR a Turecka na obsah těchto kontaminantů. Jako nejvhodnější byla pro extrakci cílových analytů byla zvolena metoda QuEChERS s následným přečištěním pomocí LLE do isooktanu. Pro kvantifikaci/konfirmaci bylo využita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí v tandemovém uspořádání (GC–MS/MS).
V souboru vyšetřovaných vzorků bylo detekováno celkem 27 reziduí pesticidů. Nejčastěji detekovány byly chlorpyrifos, tebuconazole a cypermethrin. U 7 vzorků čaje byl překročen maximální reziduální limit reziduí pro některý ze sledovaných analytů. V případě PAU se hladiny ?15+1 PAU pohybovaly v rozmezí 0,124 – 549 µg/kg.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:41, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi