Alkaloidy máku
Autor: | Bc. Michaela Škopíková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná |
Mák patří mezi celosvětově nejvýznamnější léčivé rostliny. Zatímco jeho semena nacházejí uplatnění především v kulinářství, makovice jsou cenným materiálem pro farmaceutický průmysl. Nařezáním povrchu nezralých makovic se po zaschnutí získává mléčný latex, tzv. opium, v němž je obsaženo mnoho opiových alkaloidů. Mezi nejznámější patří morfin, kodein, thebain, noskapin a papaverin. Existuje mnoho odrůd máku, lišících se obsahem a složením alkaloidové směsi. Obsah alkaloidů je závislý i na dalších faktorech, jakými jsou například klimatické podmínky, složení půdy, kvalita semen či vegetační doba.
Tato práce se zabývá celkovou analýzou alkaloidového profilu v máku setém, a to metodou UHPLC s vysokorozlišovací hmotnostní detekcí. Hlavní pozornost je věnována morfinu, nejdůležitějšímu alkaloidu makového opia. Byl zkoumán jeho obsah ve vzorcích pocházejících z odrůd pěstovaných jak pro potravinářské, tak i průmyslové užití. K tomu byla využita metoda UHPLC-MS/MS.
Pozorován byl velmi rozdílný obsah morfinu v jednotlivých vzorcích průmyslových odrůd máku. Ten závisel především na způsobu přečištění makových semen a také na množství kontaminace prachovými částicemi makoviny při sklizni nebo skladování máku.