Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Alkaloidy máku

Autor: Bc. Michaela Škopíková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Mák patří mezi celosvětově nejvýznamnější léčivé rostliny. Zatímco jeho semena nacházejí uplatnění především v kulinářství, makovice jsou cenným materiálem pro farmaceutický průmysl. Nařezáním povrchu nezralých makovic se po zaschnutí získává mléčný latex, tzv. opium, v němž je obsaženo mnoho opiových alkaloidů. Mezi nejznámější patří morfin, kodein, thebain, noskapin a papaverin. Existuje mnoho odrůd máku, lišících se obsahem a složením alkaloidové směsi. Obsah alkaloidů je závislý i na dalších faktorech, jakými jsou například klimatické podmínky, složení půdy, kvalita semen či vegetační doba.
Tato práce se zabývá celkovou analýzou alkaloidového profilu v máku setém, a to metodou UHPLC s vysokorozlišovací hmotnostní detekcí. Hlavní pozornost je věnována morfinu, nejdůležitějšímu alkaloidu makového opia. Byl zkoumán jeho obsah ve vzorcích pocházejících z odrůd pěstovaných jak pro potravinářské, tak i průmyslové užití. K tomu byla využita metoda UHPLC-MS/MS.
Pozorován byl velmi rozdílný obsah morfinu v jednotlivých vzorcích průmyslových odrůd máku. Ten závisel především na způsobu přečištění makových semen a také na množství kontaminace prachovými částicemi makoviny při sklizni nebo skladování máku.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:16, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi