Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Metody kontroly obsahu glukosaminu, chondroitin sulfátu a hyaluronové kyseliny v kloubních preparátech

Autor: Bc. Ivana Vošická
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka; Ing. Veronika Hloušková

Osteoartróza je nejčastějším kloubním onemocněním, které je charakteristické poruchou metabolismu kloubní chrupavky. Chondroitin sulfát (CS), glukosamin (GSA) a hyaluronová kyselina (HA) jsou jedny z hlavních složek chrupavčité tkáně. Bylo prokázáno, že užívání kloubních preparátů s jejich obsahem zmírňuje zánět a bolest při osteoporóze a zlepšuje funkčnost kloubů. Jejich aplikace není doprovázena vážnějšími vedlejšími účinky a jejich působení přetrvává i po několik týdnů po skončení užívání. V současné době vzrůstá obliba, spotřeba a také sortiment doplňků stravy. Na rozdíl od léčivých přípravků však nepodléhají tak přísné legislativní kontrole, a proto se objevují pochybnosti, zda tyto přípravky opravdu obsahují uváděné složky v takovém množství, které výrobce deklaruje na obalu. Práce byla věnována stanovení CS, GSA a HA ve vybraných kloubních preparátech dostupných v tržní síti České republiky pomocí moderní analytické techniky ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD). Analyticky zjištěné obsahy těchto účinných látek byly porovnány s jejich deklarovaným množstvím na obalu.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:15, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi