Metody kontroly obsahu glukosaminu, chondroitin sulfátu a hyaluronové kyseliny v kloubních preparátech
Autor: | Bc. Ivana Vošická |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Dr. Ing. Jan Poustka; Ing. Veronika Hloušková |
Osteoartróza je nejčastějším kloubním onemocněním, které je charakteristické poruchou metabolismu kloubní chrupavky. Chondroitin sulfát (CS), glukosamin (GSA) a hyaluronová kyselina (HA) jsou jedny z hlavních složek chrupavčité tkáně. Bylo prokázáno, že užívání kloubních preparátů s jejich obsahem zmírňuje zánět a bolest při osteoporóze a zlepšuje funkčnost kloubů. Jejich aplikace není doprovázena vážnějšími vedlejšími účinky a jejich působení přetrvává i po několik týdnů po skončení užívání. V současné době vzrůstá obliba, spotřeba a také sortiment doplňků stravy. Na rozdíl od léčivých přípravků však nepodléhají tak přísné legislativní kontrole, a proto se objevují pochybnosti, zda tyto přípravky opravdu obsahují uváděné složky v takovém množství, které výrobce deklaruje na obalu. Práce byla věnována stanovení CS, GSA a HA ve vybraných kloubních preparátech dostupných v tržní síti České republiky pomocí moderní analytické techniky ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD). Analyticky zjištěné obsahy těchto účinných látek byly porovnány s jejich deklarovaným množstvím na obalu.