Charakterizace česneku: zdroj zdraví prospěšných látek
Autor: | Michaela Vrobelová |
Ročník: | B3 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Vojtěch Hrbek |
Česnek je široce používanou plodinou, své uplatnění má nejen v gastronomii pro svou výraznou, nezaměnitelnou chuť, ale i v lidovém léčitelství díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.
Nejvýznamnějšími z nich jsou sirné aminokyseliny, S-alk(en)yl-L-cysteinsulfoxidy (ACSO). Dále česnek obsahuje i řadu dalších biologicky aktivních látek, zejména látek s antioxidační aktivitou. Množství zmíněných látek závisí na druhu česneku a na pěstebních podmínkách.
V této studii byla pro sledování obsahu ACSO využita technika ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie (UPLC) ve spojení s hmotnostním spektrometrem typu trojitý kvadrupól (QqQ-MS). Pro měření antioxidační aktivity byla použita spektrofotometrická metoda s využitím stabilního radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Pro korekci výsledků byl také stanovován obsah sušiny (sušení vzorku 5 h při 105 °C).
Byl sledován a porovnán vliv odrůdy česneku, pěstební lokality a různých dat odběru vzorků: před sklizní, v době sklizně a po 6 týdnech skladování.