Studium faktorů ovlivňujících hladiny biologicky aktivních látek v sóji
Autor: | Bc. Michaela Škopíková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová; Ing. Hana Novotná |
Sója luštinatá je stará kulturní plodina, patřící do čeledi bobovité. Sója má mezi ostatními luskovinami výjimečné postavení, dané především jejími funkčními vlastnostmi a chemickým složením semen. Ta obsahují kvalitní bílkoviny a tuky, velké množství vitaminů a minerálů a také mnoho biologicky aktivních látek. Tato práce se zabývá studiem nejvýznamnějších biologicky aktivních látek v sóji – fytoestrogeny, způsobem jejich stanovení v sójových bobech a také posouzením vlivu klíčení a stresových faktorů na jejich biosyntézu. Hlavní pozornost je věnována skupině pterokarpanů – glyceollinům. Glyceolliny vznikají v rostlině jako obrana proti působení stresových podmínek a vykazují řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. V rámci této práce byla vyvinuta metoda pro stanovení glyceollinů ve vzorcích sójových bobů. Kromě obsahu glyceollinů byly sledovány také hladiny kumestrolu a isoflavonů sóji a byl posouzen vliv klíčení a inokulace různým množstvím plísně Rhizopus oligosporus na hladiny sledovaných látek. Pro tento účel byla použita metoda UHPLC s HR-MS detekcí. Byl pozorován pozitivní vliv inokulace a doby klíčení na hladinu glyceollinů. Obsah kumestrolu se zvyšoval s prodlužující se dobou klíčení, zatímco v obsahu sledovaných isoflavonů nebyl pozorován žádný trend.