Kvalita plodin z ekologické a konvenční produkce
Autor: | Jana Pekárková |
Ročník: | B3 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová; Ing. Hana Novotná |
V poslední době můžeme sledovat narůstající poptávku po kvalitních potravinách. Výsledkem je rozmach ekologického zemědělství, které slibuje plodiny pěstované bez syntetických hnojiv, pesticidů, hormonů a např. i bez použití GMO. Nabízí se otázka, jestli ekologický přístup vede k produkci zdravějších a kvalitnějších potravin.
Cílem této práce bylo porovnání konvenčně, integrovaně a ekologicky pěstované mrkve za účelem zjištění rozdílů v kvalitě plodin a zvážení možnosti určit způsob produkce dle analytických údajů. Bylo analyzováno 24 vzorků mrkve, u kterých se stanovoval obsah sušiny, obsah vitamínu C (metodou HPLC-UV), obsah a poměr ?-karotenu a ß-karotenu (metodou HPLC-VIS). Dále byly proměřeny metabolomické fingerprinty vzorků za použití iontového zdroje DART (Direct analysis in real time) ve spojení s vysokorozlišovacím spektrometrem typu Orbitrap (orbitrap-MS). Pro tento účel byla proměřena spektra methanolových a ethylacetátových extraktů. Zpracování výsledků DART-MS spekter bylo provedeno pomocí statistických metod PCA (Principal Component Analysis) a PLS-DA (Partial Least Squares – Disciminant Analysis).