Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Strategie redukce širokého spektra mykotoxinů v krmivech, využití vyvazovačů mykotoxinů

Autor: Bc. Alena Zachariášová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Zbyněk Džuman; Ing. Zdenka Vepříková

Mykotoxiny a jejich maskované formy představují značné zdravotní riziko pro lidi i hospodářská zvířata. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) akcentuje potřebu výzkumu zaměřeného na výskyt mykotoxinů v krmivech. Jednou z možných strategií minimalizace negativních dopadů mykotoxinové kontaminace krmiv na hospodářská zvířata je aplikace tzv. vyvazovačů mykotoxinů do krmiv, které v gastrointestinálním traktu zvířat tvoří rigidní komplex sorbent–mykotoxin, který je z těla zvířete bez vstřebání vyloučen. Vzhledem k dedikaci používaných krmných aditiv pouze pro jeden či malou skupinu mykotoxinů je vysoce žádoucí identifikovat vyvazovače, které jsou schopny simultánně vyvázat co nejširší spektrum mykotoxinů běžně se vyskytujících v reálných krmivech. Cílem této studie je ověření funkčnosti komerčně dostupného krmného aditiva na širší spektrum mykotoxinů detekovaných v testovaných vzorcích siláží na úrovni in vitro za podmínek většího přiblížení se reálným podmínkám gastrointestinálního traktu polygastrů v prostředí i) bachoru, ii) sleze a iii) tenkého střeva. Pro stanovení mykotoxinů v analyzovaných vzorcích byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).

Aktualizováno: 22.8.2015 21:56, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi