Strategie redukce širokého spektra mykotoxinů v krmivech, využití vyvazovačů mykotoxinů
Autor: | Bc. Alena Zachariášová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Zbyněk Džuman; Ing. Zdenka Vepříková |
Mykotoxiny a jejich maskované formy představují značné zdravotní riziko pro lidi i hospodářská zvířata. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) akcentuje potřebu výzkumu zaměřeného na výskyt mykotoxinů v krmivech. Jednou z možných strategií minimalizace negativních dopadů mykotoxinové kontaminace krmiv na hospodářská zvířata je aplikace tzv. vyvazovačů mykotoxinů do krmiv, které v gastrointestinálním traktu zvířat tvoří rigidní komplex sorbent–mykotoxin, který je z těla zvířete bez vstřebání vyloučen. Vzhledem k dedikaci používaných krmných aditiv pouze pro jeden či malou skupinu mykotoxinů je vysoce žádoucí identifikovat vyvazovače, které jsou schopny simultánně vyvázat co nejširší spektrum mykotoxinů běžně se vyskytujících v reálných krmivech. Cílem této studie je ověření funkčnosti komerčně dostupného krmného aditiva na širší spektrum mykotoxinů detekovaných v testovaných vzorcích siláží na úrovni in vitro za podmínek většího přiblížení se reálným podmínkám gastrointestinálního traktu polygastrů v prostředí i) bachoru, ii) sleze a iii) tenkého střeva. Pro stanovení mykotoxinů v analyzovaných vzorcích byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).