Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Osud mykotoxinů během produkce lihovarských výpalků

Autor: Bc. Kateřina Hájková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D., Ing. Zbyněk Džuman

Cílem této studie je zhodnocení vlivu technologického procesu výroby biothanolu na hladiny mykotoxinů, toxických sekundárních metabolitů vláknitých mikromycet, jejichž produkce každoročně způsobuje výrazné ekonomické ztráty v zemědělství. Sledovány byly jednotlivé fáze výroby – vstupní surovina, jednotlivé etapy kvašení (ztekucení, zcukření, kvašení a postupné dokvašování), tekuté a mokré výpalky, sirup a suché výpalky (DDGS, dried distillers’ grains with solubles), které se používají jako vysokonutriční přísada do krmiv pro hospodářská zvířata. Celkově bylo analyzováno 13 vzorků výrobní řady biothanolu (Ethanol Energy, s.r.o.). Pro extrakci vzorků byla využita modifikovaná metoda QuEChERS, stanovení mykotoxinů proběhlo s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS). V rámci technologické řady výroby bioethanolu byly ve všech analyzovaných vzorcích detekovány: deoxynivalenol (DON), jeho glykosylovaná (maskovaná) forma (D3G) a fumonisin B1 (FB1). Na změny jejich hladiny měly vliv zejména fermentace (DON, D3G) a závěrečné sušení horkým vzduchem. Dále byl proveden monitoring výskytu mykotoxinů v 87 vzorcích kukuřičných a pšeničných DDGS různého geografického původu.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:53, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi