Studie profilu mastných kyselin v potravinových zdrojích
Autor: | Bc. Lucie Papajová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Jana Kohoutková, Ph.D. |
Mastné kyseliny jsou pro člověka jednou z nejvýznamnějších složek lipidů. Ovlivňují např. hladinu cholesterolu v krvi a to oběma směry. V současné době se vzhledem k jejich biologickým účinkům sleduje přítomnost omega – 3 a omega – 6 (n-3 a n-6) mastných kyselin. Proto se tato práce zaměřuje na významné zdroje polynenasycených mastných kyselin, hlavně omega – 3 a omega – 6 mastných kyselin. Polyenové mastné kyseliny jsou pro lidskou výživu a organismus důležité mimo jiné i proto, že jsou prekurzory pro tvorbu esenciálních mastných kyselin s 20 až 24 atomy uhlíku, jako například kyselina dokosahexaenová (známá jako DHA) nebo kyselina eikosapentaenová (známá jako EPA), na které je lidská dieta chudá. Známé bohaté zdroje těchto esenciálních mastných kyselin jsou např. ryby a v dnešní době se pozornost zaměřuje na alternativní zdroje jako např. řasy. Na tyto matrice jsem se v rámci své spolupráce na projektech CONFFIDENCE* a BIORAFINACE** soustředila.
*CONFFIDENCE: (FP7-211326-CP) “Contaminants in food and feed: Inexpensive detection for control of exposure” part of Seventh framework program
** BIORAFINACE: Centrum kompetence pro výzkum biorafinaci, TAČR: projekt č. TE01020080