Sledování organických nanočástic v potravinách
Autor: | Bc. Karel Lukš |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková |
Nanotechnologie je novým v současnosti velmi dynamicky se rozvíjejícím oborem lidské činnosti, který rozšiřuje své uplatnění i v potravinářském průmyslu. Využití nanotechnologií při přípravě nutraceutik a funkčních potravin může vést ke zvýšení absorpce a biodistribuci vitaminů, karotenoidů, antioxidantů atd. v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, v potravinářském průmyslu a jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí.
V rámci projektu NanoLyse byly testovány organické nanočástice (ENPs) polysorbátového typu v nápojích. Pro stanovení ENPs v jablečném džusu byla optimalizována a validována analytická metoda ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostním detektorem - analyzátorem doby letu (UPLC-TOF MS) a screeningová metoda přímé analýzy v reálném čase ve spojení s hmotnostní spektrometrií (DART-Orbitrap MS). Tyto metody jsou založeny na detekci a kvantifikaci specifického fragmentu polysorbátu dané organické ENPs. Dále byla pro separaci ENPs testována technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s využitím vylučovací chromatografie (SEC) ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-SEC-ELSD).