Vývoj metody pro stanovení polyfluorovaných surfaktantů v potravinách a potravinářských papírech technikou LC-MS
Autor: | Bc. Renata Jandová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Ondřej Lacina, Ph.D. |
Polyfluorované surfaktanty (PFS) se díky svým unikátním vlastnostem používají v mnoha aplikacích, jako je výroba čistících a leštících prostředků, barev nebo papíru pro potravinářské účely. Strukturně jsou PFS velmi různorodá skupina látek (estery kyseliny fosforečné (PAPS), neionogenní polyethoxyláty, akrylátové polymery apod.), avšak většina z nich obsahuje jako základ fluorotelomerní alkoholy.
Prezentovaná práce je zaměřena na vývoj metody pro analýzu PFS v potravinách a papírech určených pro kontakt s potravinami. Nejprve jsme se zabývali optimalizací složení mobilní fáze, kde se jako nejvhodnější ukázalo iontově-párové činidlo dimethylamin umožňující současné stanovení FTOH a PAPS. Rovněž byla vyvinuta metoda pro separaci jednotlivých izomerů tri-PAPS s využitím kolony s penta-fluorfenylovou stacionární fází. Posledním úkolem byla optimalizace extrakce PAPS a FTOH z muffinového těsta, kde se vedle SPE na normální fázi a na slabých anexech testovaly i metody LLE nebo QuEChERS. Velkým problémem při extrakci je sorpce těchto látek na matrici, takže zpětné výtěžnosti se pohybovaly od 100 do 30%.