Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Vývoj metody pro stanovení polyfluorovaných surfaktantů v potravinách a potravinářských papírech technikou LC-MS

Autor: Bc. Renata Jandová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Ondřej Lacina, Ph.D.

Polyfluorované surfaktanty (PFS) se díky svým unikátním vlastnostem používají v mnoha aplikacích, jako je výroba čistících a leštících prostředků, barev nebo papíru pro potravinářské účely. Strukturně jsou PFS velmi různorodá skupina látek (estery kyseliny fosforečné (PAPS), neionogenní polyethoxyláty, akrylátové polymery apod.), avšak většina z nich obsahuje jako základ fluorotelomerní alkoholy.
Prezentovaná práce je zaměřena na vývoj metody pro analýzu PFS v potravinách a papírech určených pro kontakt s potravinami. Nejprve jsme se zabývali optimalizací složení mobilní fáze, kde se jako nejvhodnější ukázalo iontově-párové činidlo dimethylamin umožňující současné stanovení FTOH a PAPS. Rovněž byla vyvinuta metoda pro separaci jednotlivých izomerů tri-PAPS s využitím kolony s penta-fluorfenylovou stacionární fází. Posledním úkolem byla optimalizace extrakce PAPS a FTOH z muffinového těsta, kde se vedle SPE na normální fázi a na slabých anexech testovaly i metody LLE nebo QuEChERS. Velkým problémem při extrakci je sorpce těchto látek na matrici, takže zpětné výtěžnosti se pohybovaly od 100 do 30%.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:30, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi