Analýza krevní plasmy pacientů na totální parenterální výživě pomocí moderní instrumentace SFC‒HRMSE
Autor: | Bc. Marek Havlíček |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Vít Kosek |
Krevní plasma je jednou z biotických matric, ve které se odráží stav organismu. Její významnou složkou jsou obsažené lipidy a jejich soubor, lipidom, může vypovídat o patologických stavech organismu a složky lipidomu tak mohou sloužit jako biomarkery. Z chemického hlediska lipidom obsahuje různorodé skupiny látek s odlišnými vlastnostmi jako glycerolipidy, glycerofosfolipidy, steroly, volné mastné kyseliny a další.
Cílem této práce bylo optimalizovat metodu pro necílovou analýzu, tzv. fingerprinting, lipidů v krevní plasmě. K tomuto účelu byla použita superkritická fluidní chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií. Mezi optimalizované podmínky byl zahrnut výběr kolony, extrakčního činidla a složení modifikátoru mobilní fáze. Metoda byla aplikována na soubor vzorků krevní plasmy pacientů na totální parenterální výživě, který byl porovnán s kontrolními vzorky. Pomocí multivariační statistické analýzy bylo metodami PCA a OPLS-DA dosaženo rozdělení jednotlivých vzorků do skupin, na jehož základě byly vybrány látky vhodné pro další výzkum.
Výzkum byl realizován ve spolupráci s institutem klinické a experimentální medicíny v rámci projektu NV15-28745A Nutriční terapie nemocí jater různé etiologie: vliv n-3 mastných kyselin.