Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce E - Dominika Gavlasová

Možnosti charakterizace konopí pomocí FTIR

Autor: Bc. Dominika Gavlasová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Dr. Ing. Jan Poustka

 

Rostlinné potraviny získávají stále větší oblibu, vzhledem k rostoucímu povědomí veřejnosti o jejich lepší udržitelnosti v rámci životního prostředí ve vztahu k potravinám živočišného původu. Biologický význam konopí spočívá především v dobré stravitelnosti jeho proteinů. Významné je také složení aminokyselin a užitečné technologické a funkční vlastnosti (textilní vlákna, nutraceutika, funkční potraviny, kosmetika, farmaceutika). Ve vyspělých zemích bylo pěstování této rostliny zakázáno, a to vzhledem k morfologické podobnosti s marihuanou. Ve skutečnosti jsou konopí i marihuana kmeny stejného druhu Cannabis sativa L., i když se vyznačují velmi různým obsahem Δ-9-tetrahydrokanabinolu (THC). V posledních letech se však pěstování nedrogových kultivarů průmyslového konopí v mnoha zemích povolilo a světový trh na to velmi rychle zareagoval. Je zde mnoho faktorů, které jsou příznivé pro pěstování této rostliny. Konopí je lehce udržitelná plodina, protože jen zřídka vyžaduje zavlažování a rychlý růst redukuje potřebu použití herbicidů.

Tato práce byla zaměřena na měření profilových spekter různých druhů konopí (divoké, technické a léčebné) metodou infračervené spektrometrie ve střední oblasti. Byly vytvořeny statistické modely, pomocí kterých je možné rozlišit konopí například podle roku sklizně nebo odrůdy.

Aktualizováno: 17.11.2016 23:36, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi