Možnosti charakterizace konopí pomocí FTIR
Autor: | Bc. Dominika Gavlasová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Rostlinné potraviny získávají stále větší oblibu, vzhledem k rostoucímu povědomí veřejnosti o jejich lepší udržitelnosti v rámci životního prostředí ve vztahu k potravinám živočišného původu. Biologický význam konopí spočívá především v dobré stravitelnosti jeho proteinů. Významné je také složení aminokyselin a užitečné technologické a funkční vlastnosti (textilní vlákna, nutraceutika, funkční potraviny, kosmetika, farmaceutika). Ve vyspělých zemích bylo pěstování této rostliny zakázáno, a to vzhledem k morfologické podobnosti s marihuanou. Ve skutečnosti jsou konopí i marihuana kmeny stejného druhu Cannabis sativa L., i když se vyznačují velmi různým obsahem Δ-9-tetrahydrokanabinolu (THC). V posledních letech se však pěstování nedrogových kultivarů průmyslového konopí v mnoha zemích povolilo a světový trh na to velmi rychle zareagoval. Je zde mnoho faktorů, které jsou příznivé pro pěstování této rostliny. Konopí je lehce udržitelná plodina, protože jen zřídka vyžaduje zavlažování a rychlý růst redukuje potřebu použití herbicidů.
Tato práce byla zaměřena na měření profilových spekter různých druhů konopí (divoké, technické a léčebné) metodou infračervené spektrometrie ve střední oblasti. Byly vytvořeny statistické modely, pomocí kterých je možné rozlišit konopí například podle roku sklizně nebo odrůdy.