Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce D - Jana Kotschwarová

Rezidua pesticidů v potravních doplňcích na bázi bylinných čajů

Autor: Bc. Jana Kotschwarová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

Ing. Marie Suchanová, Ph.D., Ing. Jana Ondřejková

 

Bylinné čaje se řadí spolu s černým a zeleným čajem mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje světa. Na trh jsou tyto čaje uváděny jako potraviny, doplňky stravy či jako léčivé přípravky. Díky obsahu zdraví prospěšných látek v bylinách mohou mít příznivý vliv na zdraví člověka. Kvůli vyšším výnosům a ochraně rostlin bývají byliny často ošetřovány pesticidními přípravky, jejichž rezidua mohou přecházet i do čajových výluhů, což může mít nepříznivý vliv na zdraví konzumentů. Cílem práce bylo stanovit obsah reziduí pesticidů v bylinných čajích dostupných v tržní síti ČR.
Rezidua pesticidů byla z bylinných čajů extrahována pomocí metody QuEChERS s přečištěním pomocí disperzní extrakce na tuhou fázi a následným vymražením. Separace, identifikace a kvantifikace reziduí byla provedena pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí. Validace metody byla provedena pomocí analýzy vzorku bez přirozeného obsahu reziduí pesticidů záměrně kontaminovaného známým množstvím standardů stanovovaných látek.
Celkem bylo analyzováno 19 bylinných čajů, z nichž žádný nepřekročil legislativní limity. U čtyř vzorků nebyla nalezena žádná rezidua, maximální počet reziduí ve vzorcích byl šest.

Aktualizováno: 17.11.2016 23:07, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi