Nutriční hodnocení vybrané celodenní diety se zvýšeným obsahem proteinů
Autor: | Bc. Veronika Hyžíková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Ing. Jan Pánek, CSc. |
V posledních letech roste zájem obyvatelstva o výživu a alternativní způsoby stravování. ČR patří momentálně mezi země s největším výskytem obezity a převládá u nás tzv. „laický“ způsob redukce nadváhy. Představa lidí většinou spočívá ve vizi zbavit se přebytečných kilogramů lehce a bez větší práce. Často proto lidé investují do drahých diet, které většinou přináší pouze jojoefekt. Příkladem může být např. dieta s vyšším obsahem proteinů, kdy je základní jídelníček tvořen z 20-25 % (někdy dokonce více) bílkovin, ale dokáže dodat tělu všechny důležité látky. Při vhodné indikaci a psychoterapeutickém vedení, by byla tato dieta vydatným pomocníkem při redukci nadváhy. Problém redukčních diet je především u dospívajících dívek, kdy tyto diety zvyšují riziko vzniku poruch příjmu potravy a u ostatních vedou často k již zmíněnému jojoefektu. Další problém dlouhodobého příjmu vyššího obsahu proteinů ve stravě tkví v zatížení ledvin, vyčerpání vitaminů a iontů a zatížení žaludku. Po skončení této diety by měla být zachována určitá pohybová aktivita, aby se případné hmotnostní úbytky udržely. Cílem práce bylo porovnat obsah proteinů a dalších nutrientů v týdenní dietě a určit rozdíly mezi uvedenými informacemi a zjištěnými hodnotami. Porovnání pak poukázalo na některé rozdíly v kalkulovaných pokrmech.