Využití metody SPME‒GC‒MS pro stanovení ethanolu a methanolu v lihovinách
Autor: | Bc. Michael Kuča |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
Ing. Monika Tomaniová, Ph.D. |
Problematika falšování potravin je v současné době velmi aktuálním tématem, zejména z důvodu snahy padělatelů o oklamání spotřebitele a dosažení neoprávněně vyššího zisku, a dále s ohledem na ochranu zdraví konzumentů. Tyto praktiky jsou nelegální; k jejich odhalení je nutné disponovat vhodnými analytickými metodami, které umožní průkaz autenticity a zdravotní nezávadnosti výrobku. Lihoviny, vzhledem k jejich relativně vysoké prodejní ceně, představují jednu z nejčastěji falšovaných komodit. Nejčastějším způsobem jejich falšování je částečná náhrada autentického výrobku jinou tekutinou, nebo záměrné uvedení jiného než skutečného původu a stáří produktu. Cílem této práce byl vývoj metody pro stanovení ethanolu a methanolu v lihovinách, zejména v těch druzích, ve kterých je tyty látky z důvodu řady složek různých hustot komplikované nebo nemožné stanovit referenčními metodami. K tomuto účelu byla optimalizována a validována metoda mikroextrakce na tuhou fázi ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostně spektrometrickou detekcí (SPME‒GC‒MS). Tato metoda, která je pro svou rychlost, citlivost a relativně snadné použití v současné době hojně používanou metodou pro stanovení široké škály analytů v různých matricích, se ukázala jako vhodná i pro stanovení ethanolu a methanolu v lihovinách.