Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce C - Veronika Krejčová

Nutriční hodnocení tuku cukrovinek a trvanlivého pečiva

Autor: Bc. Veronika Krejčová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Marek Doležal

 

Tuky představují nezbytnou složku výživy, měly by tvořit asi třetinu energie z celkového denního příjmu. Ovšem vysoký obsah tuku (nad 35 %) a nevhodné složení mastných kyselin přijímaného tuku s vysokým podílem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin (TFA) způsobují celou řadu neinfekčních onemocnění. Zvýšený příjem TFA představuje rizikový faktor aterosklerózy a má nepříznivý vliv na hladinu krevního cholesterolu. K tvorbě trans-nenasycených mastných kyselin může docházet během procesu ztužování tuků. Přestože se v posledních letech v potravinářském průmyslu od používání částečně ztužených tuků upouští, na trhu se stále vyskytují produkty, které tento tuk obsahují.

Práce byla zaměřena na hodnocení tuku v cukrovinkách a v trvanlivém pečivu. Jejím cílem bylo izolovat tuk z výrobků obsahujících částečně nebo plně ztužený tuk, charakterizovat ho procentuálním složením mastných kyselin a zároveň zhodnotit tyto výrobky z pohledu výživy. U vybraných výrobků byl izolován tuk pomocí extrakčního přístroje Soxtec. Zastoupení mastných kyselin bylo stanoveno pomocí metody plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem.

Aktualizováno: 17.11.2016 22:18, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi