Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Šarlota Smutná

 Složení a nutriční hodnocení sójových nápojů

Autor: Bc. Šarlota Smutná
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Marek Doležal

 

Sójové nápoje se na trhu prezentují především jako rostlinná alternativa k mléku, smetaně či šlehačce. Mohou být vyhledávány lidmi, kteří trpí laktosovou intolerancí nebo alergií na mléčné bílkoviny. Česká legislativa rozlišuje sójové nápoje a sójové nápoje v prášku. U obou druhů výrobků je stanoven maximální obsah tuku 30 % hm. v sušině a minimální obsah bílkovin 1,8 % hm. u sójových nápojů a 20 % hm. u sójových nápojů v prášku. Předmětem této práce bylo stanovení obsahu tuku a zastoupení mastných kyselin (MK) u sójových nápojů a sójových nápojů v prášku, které jsou běžně dostupné v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno 16 vzorků, z toho 6 tekutých sójových nápojů, 6 sójových nápojů v prášku, 2 sušené alternativy ke smetaně a 2 tekuté alternativy ke smetaně a šlehačce. Dále byla provedena senzorická analýza těchto výrobků panelem odborných posuzovatelů. Tuk byl extrahován směsí hexan:diethylether. MK byly po derivatizaci na methylestery stanoveny metodou GC‒FID. V několika vzorcích byly nalezeny nežádoucí trans-mastné kyseliny. Na základě stanoveného profilu MK a výživových hodnot uvedených výrobci byly jednotlivé nápoje zhodnoceny z nutričního hlediska.

Aktualizováno: 13.11.2016 23:41, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi