Rezidua pesticidů v citrusových plodech
Autor: | Bc. Michaela Sihlovcová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
Ing. Marie Suchanová, Ph.D., Ing. Jana Ondřejková |
Citrusové plody se díky svému nutričnímu složení staly součástí běžné výživy lidí po celém světě. Z důvodu ochrany před nejrůznějšími škůdci, prodloužení skladovatelnosti a zvýšení výnosů se v průběhu jejich pěstování i distribuce používají pesticidní přípravky. Používání pesticidů však také přináší riziko výskytu jejich reziduí v plodech. Cílem této studie bylo zjistit rovnoměrnost kontaminace plodů citronů rezidui pesticidů a to jak v rámci jednotlivých plodů, tak v rámci jedné šarže. Testována byla také distribuce reziduí pesticidů mezi kůrou adužinou a možnost eliminace reziduí pesticidů pomocí oplachu vodou nebo čištěním kartáčkem. Obsahy reziduí pesticidů byly sledovány i ve výluzích citronů do vody a bílého rumu. Jako extrakční metoda pro izolaci reziduí pesticidů byla použita metoda QuEChERS. Separace, identifikace a kvantifikace analytů byla provedena pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí. Použitá metoda byla verifikována pro 25 vybraných analytů. Bylo zjištěno značně nerovnoměrné rozdělení obsahu reziduí pesticidů v rámci šarže citronů. V rámci jednotlivých plodů byl obsah reziduí téměř shodný. Z výsledků je patrné, že rezidua se nacházejí převážně v kůře plodů. Oplachové metody neprokázaly významný pozitivní vliv mytí plodů na odstranění reziduí z citronů.