Vliv pěstování a skladování na hladiny karotenoidů v mrkvi
Autor: | Bc. Tereza Pávková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Aleš Krmela, Ing. Michaela Škopíková |
Karotenoidy jsou biologicky aktivní látky vyskytující se především v rostlinných materiálech. Tyto látky jsou známy pozitivními účinky na lidské zdraví, mezi které patří například antioxidační aktivita a prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a rakovině. Některé z karotenoidních látek, jako například β-karoten, jsou navíc provitaminy vitaminu A, který je nezbytný pro správný embryonální vývoj a správnou funkčnost oka. Karotenoidy jsou velmi nestabilní ‑ rozkládají se při vyšší teplotě, vlivem slunečního záření či vzdušného kyslíku. Jejich obsah tedy závisí nejen na druhu rostliny a způsobu pěstování, ale také na způsobu zpracování a skladování.
V této práci byl sledován obsah α-karotenu, β-karotenu a luteinu ve vzorcích mrkve skladované v chladírenských a mrazírenských podmínkách metodou vysoko-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole (HPLC‒DAD). Dále byly sledovány hladiny karotenoidů, vitaminu C a sušina u dvou odrůd mrkví (Afalon a Cortina) pěstovaných konvenčně, ekologicky a v integrovaném pěstebním systému.