Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → Sekce B - Veronika Palůchová

Charakterizace silymarinového komplexu pro hodnocení doplňků stravy pomocí techniky U-HPLC–QTOF MS s iontovou mobilitou

Autor: Bc. Veronika Palůchová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Marie Fenclová

 

Doplňky stravy, především ty vyrobené na přírodní bázi, získávají v posledních letech na oblíbenosti. Patří sem i doplňky stravy vyrobené na bázi ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Převážnou většinu extraktu získaného z této rostliny tvoří silymarin, v jehož souvislosti je uváděna řada pozitivních účinků, především hepatoprotektivních a antioxidačních. Silymarin je komplex celé řady dílčích složek (zejména flavonolignanů silybinu, silychristinu, silydianinu, isosilybinu, 2,3-dehydrosilybinu a taxifolinu), přičemž většina z nich se zde vyskytuje ve formě diastereoisomerů. Vzhledem ke své komplexnosti bývá obsah těchto látek v doplňcích stravy vyjadřován jako obsah celkového silymarinu a chybí tak informace o zastoupení jednotlivých složek. Cílem této práce bylo charakterizovat silymarinový komplex a získat přesnější informace o počtu izomerních forem a kvantitativním zastoupení jednotlivých složek. Pro separaci a detekci jednotlivých izomerních forem flavonolignanů byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem typu QTOF v zapojení s iontovou mobilitou, která umožňuje třetí dimenzi separace iontů (na základě prostorové velikosti molekul).

Aktualizováno: 13.11.2016 23:25, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi