Charakterizace za studena lisovaných rostlinných olejů pomocí U-HPLC‒HRMS/MS
Autor: | Bc. Leoš Uttl |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: |
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Za studena lisované rostlinné oleje jsou mezi spotřebiteli velice populární, neboť postup lisování za studena nezahrnuje ani zvýšenou teplotu ani organická rozpouštědla. Díky šetrnému způsobu přípravy těchto olejů dochází k nižším ztrátám prospěšných fytosloučenin (polynenasycené mastné kyseliny, tokoferoly, fytosteroly apod.). S ohledem na jejich vyšší cenu však vzrůstá riziko jejich falšování. Charakterizace metabolomu za studena lisovaných olejů, by mohla v budoucnu posloužit při odhalování jejich falšování.
Předkládaná práce představuje část projektu zaměřeného na charakterizaci za studena lisovaných rostlinných olejů. Pomocí metody ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC‒HRMS/MS) byly získány ´otisků prstu´ (´fingerprinty´)polárních extraktů vzorků čerstvých a oxidovaných za studena lisovaných rostlinných olejů. Jak v případě pozitivního, tak v případě negativního módu ionizace došlo po statistickém zpracování dat metodou PCA k separaci vzorků do pěti skupin. V obou případech se pak lněné oleje (v ESI+ i olej z černuch seté) projevily jako značně odlišné od zbytku olejů, a proto byly ze statistického zpracování odstraněny. Pro jednotlivé skupiny olejů byly identifikovány charakteristické markery a markery oxidace.