Zhodnocení vlivu obohacování krmiv různými způsoby z hlediska složení mastných kyselin v drůbežích produktech
Autor: | Bc. Petra Oliveriusová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Jana Kohoutková, Ph.D. |
Cílem této studie bylo zhodnocení vlivu přídavků některých nutričních složek do krmiv drůbeže na složení mastných kyselin drůbežích produktů, u kterých je snaha zvýšit podíl polynenasycených mastných kyselin, hlavně omega-3 a omega-6, na které je středoevropská strava chudší a přitom pro konzumenta je příjem těchto složek velice důležitý z důvodu lidského zdraví. V první fázi studie byla krmiva obohacena o různé druhy oleje (slunečnicový, sójový, lněný a jejich kombinace). Sledovalo se složení matných kyselin v játrech, stehenní a prsní svalovině kuřat a vaječných žloutcích nosnic.
Dále se sledoval vliv přídavku vybraných řas do krmiv, které se jeví jako dobrý zdroj hlavně omega-3 mastných kyselin. Tento způsob obohacení o omega-mastné kyseliny byl sledován na složení mastných kyselin ve vaječných žloutcích.
Další navazující prací bylo zhodnocení přídavků různých řas do krmiv a to v několika procentuálních přídavcích. Paralelně jedno z krmiv též obsahovalo kromě přídavku řasy také přídavek selenu, který je znám svou antioxidační aktivitou.