Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK2015

Složení mastných kyselin tuku v cukrářských výrobcích a jeho nutriční hodnocení

Autor:

Bc. Barbora Tůmová

Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel:

doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Cukrářské výrobky jsou oblíbenou komoditou mezi spotřebiteli. Značnou část jejich složení představují různé druhy tuků, které člověku slouží jako vydatný zdroj energie. U dospělé populace by příjem tuku ve stravě neměl překročit 30 % denního energetického příjmu, přičemž nezáleží pouze na množství tuku, ale též na jeho kvalitě. Tuky diskutované často ve spojení s řadou zdravotních komplikací mohou obsahovat trans-mastné kyseliny. Tyto mastné kyseliny se v cukrářských výrobcích mohou vyskytovat například z důvodu náhrady dražší suroviny (nejčastěji másla) levnějšími surovinami jako jsou částečně ztužené tuky.

Cílem této práce je posoudit obsah tuku v komerčně dostupných cukrářských výrobcích na českém trhu a zároveň zhodnotit i jejich složení z pohledu zastoupení jednotlivých mastných kyselin.

Aktualizováno: 16.11.2015 00:05, Autor: Martina Vlčková

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi