Mořské plody: dietární zdroj fluorovaných kontaminantů?
Autor: | Bc. Anna Vincíková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Jana Pulkrabová, PhD., Ing. Darina Lanková |
Poly- a perfluoralkylované sloučeniny (PFAS) patří mezi všudypřítomné kontaminanty životního prostředí. PFAS mají širokou škálu aplikací, ať už v průmyslu tak i ve spotřebitelských produktech, ze kterých se mohou uvolňovat a kumulovat v potravních řetězcích, kde mohou představovat negativní riziko pro živé organismy včetně člověka. V nedávně době Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil, že dietární příjem patří mezi hlavní expoziční cesty PFAS, přičemž ryby a mořské plody patří mezi nejkontaminovanější potravinovou komoditu.
Práce byla zaměřena na stanovení 19 PFAS v mořských plodech. Použitá metoda pro izolaci PFAS ze vzorku byla založena na postupu QuEChERS. Získaný acetonitrilový extrakt byl přečištěn disperzní extrakcí na tuhou fázi (d-SPE) a analyzován ultra-účinnou kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC–MS/MS). Validovaným postupem (výtěžnosti 88–128 %, opakovatelnost < 12 % a limity kvantifikace 0,005 – 0,063 ng/g) byl následně vyšetřen soubor 27 vzorků mořských plodů. Mezi dva nejčastěji detekované analyty patřily lineární izomer perfluoroktansulfonátu, L-PFOS, (0,006 – 0,313 ng/g), a perfluortridekanová kyselina, PFTrDA (0,011 – 1,21 ng/g).