Monitoring kvality dětských sušených mlék na českém trhu
Autor: | Bc. Veronika Vochozková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Beverly Bělková; Ing. Kateřina Maštovská |
Sušená kojenecká dětská výživa (KDV) je pestrou náhradou mateřského mléka v kojeneckém věku dítěte a je obohacena o zdraví prospěšné složky především prebiotika ale i rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový nebo kokosový), které jsou hlavně zdrojem esenciálních mastných kyselin. Většina rostlinných olejů se rafinuje za vysoké teploty (180-250 °C) a během tohoto procesu vznikají procesní kontaminanty estery 3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD estery), které jsou přidáním olejů vnášeny do KDV. Riziko tohoto kontaminantu spočívá v tom, že působením lipáz in vivo může dojít k uvolnění volného 3-MCPD, který je klasifikován jako pravděpodobný karcinogen. Vzhledem k riziku tohoto procesního kontaminantu, bylo celkem analyzováno 36 vzorků KDV (počáteční, batolecí, pokračovací) od třech vybraných výrobců. Estery 3-MCPD byly stanoveny pomocí U-HPLC-MS. Vzhledem k tomu, že mezi často používanými oleji byly řepkový a palmový, nejvíce přítomné byly diestery s kyselinou olejovou, linolovou nebo palmitovou. V rámci vyšetření vzorků byl proveden fingerprinting pomocí techniky DART-HRMS se zaměřením na oxidované mastné kyseliny a triacylglyceroly. Plynovou chromatografií (SPME-GC-HRMS) byl pozorován profil těkavých látek přítomných v KDV. Pozornost byla věnována i sekundárním produktům autooxidace – aldehydům.